Talent voor foto’s: een student met een droombaan!


Wie ben je, hoe oud ben je en wat doe je?

Mijn naam is Flemming Vermeulen, 18 jaar oud en 2e jaar student aan de Hoge school Arnhem Nijmegen – University of Applied Sciences en volg daar de studie Communications and Business. Naast mijn studie ben ik werkzaam als fotograaf, onder andere voor de HAN.  “My life is centered around school”, maar ik houd van karate en ik geniet graag van het studenten leven.

Hoe ben je op het idee gekomen om te gaan fotograferen?

Als kind merkte ik op dat mijn moeder vaak foto’s maakte op vakantie, dit vond ik snel al erg interessant. In 2015 had ik mijn eerste smartphone, waar ik zelf foto’s mee kon maken. Ik ben toen gaan experimenteren hoe ik mooie foto’s kon maken met mijn smartphone. Al snel kwam ik erachter dat deze smartphone redelijk beperkt was in de opties en dat ik het groter moest gaan aanpakken.

Mijn broer had ooit het idee om vlogs te gaan maken. Hij had hier een mooie camera voor gekocht, maar deed hier uiteindelijk niet veel mee. Ik vroeg toen aan hem of ik hem mocht lenen en ik begon hiermee te experimenteren. Ik merkte dat deze camera veel meer opties had dan de smartphone waarmee ik ooit begon. Ik raakte in de ban van de techniek van fotocamera’s en vond het erg boeiend en interessant hoe je door middel van het op de juiste manier toepassen van deze techniek mooie foto’s kunt maken. Uiteindelijk gebruikte ik de camera van mijn broer zo veel, dat hij praktisch van mij was geworden. Toen ik een keer op vakantie was bij mijn neef, die woont op zichzelf in praag en werkt in de filmindustrie, merkte ik op dat hij de “pro” versie van de camera had die ik toen van gebruikte. Hij merkte dat ik een ambitie had ontwikkelt voor het maken van foto’s. Omdat hij de camera niet veel meer gebruikte, was hij zo aardig om deze camera aan mij af te staan. Dit is de camera waar ik op dit moment nog steeds mijn foto’s mee maak.

Waarom specifiek fotografie en niet iets anders?

Het vastleggen van een specifiek moment uit de tijd in een beeld vind ik erg fascinerend. Cliché, maar een foto zegt echt meer dan duizend woorden! Tijdens een film opname gebeurt er zoveel, dat je geen tijd hebt om rustig na te denken over één specifiek moment van een gebeurtenis. Bijvoorbeeld over de gezichtsuitdrukking van een persoon. Na een seconde gebeurt er namelijk weer wat anders op het beeld en ben je met je gedachten alweer verder. Een foto kun je rustig in je opnemen en analyseren. Je kunt jezelf de vraag stellen: “wat zie ik nu echt?” of “waarom kijkt iemand blij of boos op de foto” of “wat gebeurd er nu eigenlijk daadwerkelijk?”.

De technologie die achter de foto zit vind ik erg fascinerend. De invloed die de verschillende technieken van de camera hebben op een foto kan een wereld van verschil maken. Hiermee spelen en onderzoeken wat het beste werkt en uiteindelijk ook daadwerkelijk een instelling vinden die perfect past bij die éne foto, dat vind ik heel erg gaaf! Dat geeft me echt voldoening. Ik ben hier ook goed in en ik ben trots op mijn werk. Bezig zijn met het hele proces geeft mij rust in mijn hoofd. Daarnaast heb ik, als student, een leuke en uniéke baan door fotografie. Ik maak unieke momenten mee en mag deze zelfs vastleggen. Daar ben ik erg dankbaar voor!

Hoe heb je geleerd om goede foto’s te maken?

Heel veel gebruik maken van het internet.  Zo maak ik onder andere gebruik van online communities om beter te worden. Sommige communities zie ik echt als een “safe space” waar ik goede feedback kan krijgen op mijn foto’s. Familie en vrienden zijn geneigd om alle foto’s die ik maak altijd te complimenteren en te zeggen dat ze het mooi vinden. De mensen die ik in een online community ontmoet, zijn veel directer en durven sneller oprechte kritiek te geven. Hier leer ik echt het meeste van! Ook maak ik gebruik van social media, online forums, maar ik heb vooral ook echt veel geleerd van tutorials op YouTube. Alle informatie over hoe je goede foto’s maakt staat letterlijk op het internet. Je moet er alleen zelf naar opzoek gaan! Het leren maken van goede foto’s zie ik echt als een “time line”, een reis die je doormaakt! Eentje zonder einde, want je bent nooit uitgeleerd.

Wanneer is een foto voor jou goed genoeg?

Dit vind ik een lastige vraag, want ik ben van mezelf redelijk perfectionistisch als het draait om het maken van foto’s. Dus ja, wanneer is een foto goed genoeg? Ik denk dat het lastig is om te zien wanneer een foto goed is. Meestal ben ik lang aan het sleutelen voor ik een foto goed vind. Maar wanneer ik vind dat de bewerkte foto objectief beter is dan het origineel, vind ik een foto goed genoeg.

Hoe combineer je fotografie als baan met een studie?

Dit is stiekem soms best lastig. Ik wil altijd 100% mijn eigen foto’s gebruiken, zonder preset (instellingen waar je niks meer aan hoeft te doen, bijvoorbeeld net zoals een filter die ej kunt toepassen op Instagram) van anderen. Anders voelt de foto niet helemaal van mezelf. Het gevolg is wel, dat ik soms echt veel tijd kwijt ben voor één foto. Een goede time management en hierin flexibel zijn werkt voor mij het beste. Daarnaast heb ik het geluk dat ik goed teer op weinig slaap. Vaak werk ik ‘s nachts door aan foto’s, zodat ik deadlines kan halen.

Wie huren jou in? Hoe ben je hier terecht gekomen?

Momenteel werk ik voor de HAN en ik doe daarnaast in mijn vrije tijd regelmatig losse opdrachten. Een oud-klasgenoot van mij tipte mij over een Instagram post van de HAN. In deze post meldde de HAN dat ze nog opzoek waren naar een goede fotograaf. Mijn klasgenoot is model en ik heb ooit een fotoshoot met haar gedaan. Ik was enthousiast en ik had gelijk gereageerd op hun bericht, maar ik had niet verwacht dat ik ook daadwerkelijk kans maakte. Ik heb mezelf kunnen onderscheiden van anderen met mijn portfolio die ik naar ze had opgestuurd. Toen ik hoorde dat ik mocht komen fotograferen tijdens een uitreikingsceremonie van de HAN, was ik echt enorm blij. Vervolgens was de HAN enthousiast over mijn foto’s en ik mocht in dat jaar vaker komen fotograferen bij evenementen of andere gebeurtenissen. In het begin kreeg ik zo nu en dan een cadeaubon met een leuke vergoeding. Na één jaar waren ze nog steeds onder de indruk van mijn werk, waardoor ze besloten mij een vast contract aan te bieden. Ik had hier niet van durven dromen!

Hiernaast wordt ik gevraagd voor afzonderlijke opdrachten. Zo fotografeer ik wel eens op bruiloften en recent heb ik gefotografeerd tijdens het benefietconcert van de Lupus Charity Walk 2023. Meestal zijn het bijzondere gelegenheden waar ikzelf veel bij meemaak en van leer. Hierin heb ik ook echt de mindset dat je moet aangrijpen wat op je pad komt! Soms lijken kansen die je krijgt niet heel waardevol, maar leveren uiteindelijk veel meer op dan je verwacht!

Wat voor advies zou je mensen geven die willen beginnen met fotografie?

Maak gebruik van het internet. YouTube is een waardevolle bron! Ga ook opzoek naar mensen met ervaring, die jou kunnen helpen. Verder is het gewoon veel doen! Veel kilometers maken, dit kan ook in je eigen huis- of slaapkamer! Je hoeft er niet persé de deur voor uit. Trial and error en feedback, dat is echt waar je het meeste van leert! Van slechte foto’s kun je het meeste leren. En maak de fouten zolang ze nog gratis zijn! Het is minder charmant wanneer je fotografeert voor een opdracht en de foto mislukt doordat je de camera die je gebruikt niet volledig beheerst en niet weet waar je rekening mee moet houden. Denk ook goed na over welke camera je wilt, met welke opties en mogelijkheden. Het is vervelend als je bepaalde manieren van foto’s maken wilt proberen, maar je camera dit niet ondersteunt.

Momenteel ben ik samen met een groep bezig met het organiseren van een workshop fotografie voor de HAN. Ik denk dat dit ook een waardevolle bijdrage zal leveren voor zowel beginnende als ervaren fotograven. We zullen hier veel foto’s uitwisselen met de mensen die meedoen en elkaars mening hierover delen. Hier leer je zoveel meer van dan met familie en vrienden! Zij zijn tenslotte altijd blij. Kenners zijn kritisch onderling en zijn er niet om je te pleasen, maar om je te helpen beter te worden!

Als laatste: hoe kunnen mensen, die op zoek zijn naar een goede fotograaf, jou vinden?

Mensen kunnen mij vinden op Instagram: flemming.vermeulen. Verder mogen mensen mij altijd mailen op: flemming.vermeulen@outlook.com.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.